tiistai 16. joulukuuta 2008

Raviharrastus vs. ratsuharrastus

Virtuaalisesti siis. Voinen tähän alkuun heti todeta, että reaalimaailmassa olen (taas) tekemisissä ravureiden kanssa, eli kyllä, tiedän raviharrastuksesta yhtä sun toista, jonka lisäksi olen myös omistanut (ja kasvattanut) virtuaalisesti ravureita, että olen ollut myös sillä puolen. Tässä puhun kuitenkin nyt virtuaalisesti asioista, onhan kyse virtuaaliblogista - käsitykseni ja mietteeni pohjautuvat täysin muutaman Ravilistan foorumin viestiketjun anti(mi)in. (osittain crosspostattu FVP:hen)

Miten ihmiset, jotka monessa paikassa kehuu itseään rennoksi ja kivaksi porukaksi, voivat olla jotain niin muuta? Se kuilu on niin iso, ettei sitä varmaan saisi edes kurottua raoksi. Oikeasti. Kun ratsupuolella joskus joku arvostelee toisen tapaa harrastaa, niin ravipuolella se on jotain potenssiin tuhat - ratsuihmisiä kohtaan. Ne tuntuu oikeasti kuvittelevan, ettei ole kuin se yksi ratsuomistajatyyppi ja se on se, joka kisaa 200-800 kisaa hevosella sen elämän aikana ja välittää vain ulkoasuista ja kuvista ja luonteista. Mä vaan ihmettelen, kisaamista lukuunottamatta siis, sitä, että eikö oikeesti siihen virtuaalihevoseensa saisi panostaa, jos näin haluaa? Miksei sille saisi kirjoittaa päiväkirjaa tai pitkää luonnetta vain sen takia, että suuri osa ravi-ihmisistä ei "tuhlaisi aikaansa" moiseen? Koska ovat niin helvetin kiireisiä niiden hevostensa kanssa eivätkä voi istua koko päivää koneella vain virtuaalihevostelemassa. Kuvittelevatko ne oikeasti, että sitä ratsuihmiset tekee? Istuu päiväkausia koneella vain hioakseen hevosen luonnekuvausta, jonka pituus on sata riviä potenssiin 3 ja jossa käytetään hienoja fraaseja ja koristellaan kukkasin? UAAAAAAARRRRRGHHHHH!

Tuntuu, että siellä suunnalla ratsuihmisiä vihataan ihan vain periaatteen vuoksi ja VRL:ää vielä enemmän syrjitään ihan vain periaatteen vuoksi - koska se on RATSUpaikka. Täten myös hevoskantakirja, joka on aina ollut nimeltään hevoskantakirja, mielletään ravipuolella RATSUkantakirjaksi - onhan se NYKYÄÄN VRL:n alainen. Miten siellä muka voitaisiin tietää hölkäsen pöläystä mistään ravureiden rakenteista ja kuka ravurin omistaja jaksaisi tehdä kaiken sen, mitä vaaditaan hevosen kantakirjaan saamiseksi? Mulla on muuten vastaus: ihan samalla lailla varmasti jaksaisi, kun ratsunkin omistaja - jos haluaisi. Siellä puhutaan (mm. reaalielämän) ravi-ihmisistä niin kiireisinä, ettei heillä ole aikaa käyttää hevosiaan näyttelyissä, että saisivat niille kantakirjaukseen oikeuttavat meriitit. Miten helvetissä ratsuihmisillä sitten sitä aikaa on? Ihan samalla tavalla ne hevoset (myös reaalisti) tarvitsevat sen hoidon, heinät, karsinanputsaukset ja liikutukset, olivat ne sitten ravihevosia tai ratsuhevosia! Ei ratsuihmisillä ole yhtään sen enempää aikaa samankokoisen hevosmäärän kanssa, kuin mitä ravi-ihmiselläkään on. Herätkää pahvit - ottakaa se silmä käteen ja katsokaa, sen jälkeen aivot käteen ja miettikää. Tämän jälkeen mielellään näkisin naamanne, kun ne punehtuvat nolostuksesta. Oho, samaa sakkia ollaan, vaikka toiset harrastaa hevosen selästä ja toiset hevosen takaa.

Noh, nyt ei ainakaan enää kiinnosta palata virtuaaliravureiden pariin, onneksi valitsin laukkurit.

6 kommenttia:

Icengard kirjoitti...

Kerppa Kerppa, eläpäs nyt riehu ja työnnä sanoja toisten suuhun.

"Oho, samaa sakkia ollaan, vaikka toiset harrastaa hevosen selästä ja toiset hevosen takaa."

Nimen omaan, totisinta totta, mitä toiset eivät ehkä sisäistä.

En tiedä mitä topikkeja olet ravilistalta lukenut, mutta eivät kaikki ajattele kuten luulet. Kun on kyse loppujen lopuksi pienestä v-harrastajaryhmästä, ei voida yleistää esille tulleita asioita automaattisesti koko ravipuolen mielipiteeksi.

Kukaan ei ole täydellinen, mutta ei kukaan ratsuihmisiä vihaa. Eikö ole ihan normaalia, että ihmiset kummastelevat toistensa tekemisiä. Eikä se automaattisesti tarkoita, että henkilö vihaa toista.

Ja mitä VRL:ään tulee, voitaisiin kysyä liittyyisikö VRL VRER:n alaiseksi? Ei kukaan VRL: syrji, koska se on RATSUpaikka, vaan siksi, ettei koe siitä olevan raviharrastajalle mitään hyötyä. Ja sitten on ne muutamat(eivät siis kaikki), jotka eivät arvosta hevosKTK:ta, koska totuus on, että ei uskota upeisiin ratsurunkoihin tottuneiden tuomareiden (eivät toki kaikki) ymmärtävän ravurien rakenteen (ja ulkonäköön vaikuttavan lihaksiston) päälle. Mutta se on toki totta, että monikaan ravipuolelta ei ole myöskään valmis tekemään sen eteen mitään - tai sitten ei ole taitoa, tai uskallusta lähteä ratsuihin painoittuneiden ihmisten joukkoon stereotypioiden vuoksi.

Viivi kirjoitti...

Mä olen lukenut samaisia keskusteluja jo aiemmin pariin otteeseen ja hirvittävä määrä porukkaa puhui niin paljon pahaa ratsuporukasta ja ratsupuolesta, että ainakin itse koin sen vihaamiseksi reilusti useamman kuin kymmenen ihmisen suusta.

Miksi pitäisi edes kysyä liittyisikö VRL ja VRER jotenkin toisiinsa? Mä en näe mitään tarvetta niille liittyä toisiinsa sen enempää kuin nytkään, enemmänkin "kiitos kun olette olemassa, arvostamme työtänne jota teette virtuaalimaailman hyväksi"-korttien ja satunnaisten keskustelujen muodossa.

VRL:ää syrjitään, koska se on ratsupaikka - muutoin ravi-ihmiset voisivat huoletta rekisteröidä hevosensa (mikä ei ole iso vaiva) ja sitä kautta kantakirjata koninsa, eikä tarvitsisi perustaa vierekkäistä laitosta. Väittäisin, että meilläkin on kuitenkin asiantuntevat rakennetuomarit (ennen tuomarointi on mennyt NJ'n sertien kautta, mutta mahd. pian starttaavalla VNT'llä on ainakin tulossa osaavia tuomareita).

Ei siinä, että näkisin uuden laitoksen perustamisessa jotakin pahaa - päinvastoin! On hienoa, että ihmiset saavat vaihtoehtoja harrastaa, mutta koen, että tätä toista kantakirjaa luodaan vain siksi, ettei haluta olla ratsupuolen kanssa tekemisissä, mikä olisi ainakin mulle ihan väärä peruste.

Piti vielä sanoa jotakin, mutta katosi ajatus välissä. :)

Icengard kirjoitti...

Viivi osui naulan kantaan, ei ole mitään tarvetta liittää VRL:ää ja VRER:ää toisiinsa millään tavoin. Useimilla raviharrastajilla ei ole myöskään tarvetta käyttää VRL:n palveluita, kun näyttelypuoli ei ole mainittavassa huudossa raviharrastajien kesken, ei hevosten rekisteröintiäkään nähdä tarpeellisena. Siitä huolimatta sitäkin tapahtuu. En myöskään väittänyt KTK:n tuomareita osaamattomiksi, mutta sellainen epäilys useimmilla on.

Jos puhuit toisella kantakirjalla siitä kantakirjasta, mitä ravilistan foorumilla yritetään luoda, niin sinulla on väärä käsitys kantakirjan perustamissyistä. Itse en ole siihen osallistumassa millään tavalla ja olen seurannutkin sen perustamiskeskustelua vain sivusilmällä. En omalta osaltani edes usko sen menestymiseen, vaikka toki sitä hyödyntäisin tilaisuuden tullen. Mutta sen tiedän, että sitä ei perusteta ollakseen erillään ratsupuolesta, vaan nimenomaan sen takia, että halutaan luoda ravureille räätälöity KTK, joka ottaa ravurien kaikki ominaisuudet paremmin huomioon.

Mutta kuten eilisessä blogissani yritin sanoa, ihmisten pitäis oppia hyväksymään toisen tekeminen, vaikka se hölmöltä omaan korvaan kuulostaisikin. Voin ilman tuskia sanoa, että monilla raviharrastajilla olisi parantamisen varaa asenteissaan, vaan niin olisi myös ratsuharrastajillakin. Yleistämään ei kuitenkaan pidä lähteä.

Kerppa kirjoitti...

Mä en usko työntäneeni mitään sanoja kenenkään suuhun tekstilläni :( Mut juu, yleistämistähän tämä on, tietenkin. Ehkä olisi tämänkin tekstin alkuun pitänyt laittaa, että (rankasti?) yleistäen, mutta kuten sanottu, tämä mielikuva mulle jäi parin topikin perusteella, eli ymmärtänette asian myös siltä kannalta?

Mä en ole kuitenkaan koskaan kuullut yhdenkään ratsuihmisen morkkaavan ravi- tai edes laukkapuolta (vaikka varmasti tätä jossain määrin tapahtuu, ja puhun taas täysin virtuaalisista suuntautumisista), saatika siinä määrin ja sillä tunnepitoisuudella, mitä Ravilistan foorumilla sai käsitystä.

Shavo kirjoitti...

Kirjoitus oli minunkin mielestäni rankasti yleistetty :<

Itsekin olen kyllä yleistänyt juuri näissä ravipuolen topiceissa ratsuihmisten toimia, mutta yritän kuitenkin laittaa sinne sen "jotkut"- sanat viitaten siihen, että harrastustapoja on kuitenkin monia.

Ihmettelin ennen miten jaksatte kisata jokaiselle hevoselle 200-800 kisaa mutta ymmärtäähän sen - sijoituksia kerätäkseen hevosen täytyy käydä satoja kisoja läpi että ne sijoitukset saa kerättyä ja sehän on siinä mielessä helppoa kun ratsukisoja on tarjolla useammat päivälle.
Ravihevosella on helppoa kun on 50% mahdollisuus saada rahaa ja ennätykset on helposti lämpösillä siellä 15,0 hujakoilla ja totokolmikkoonkin pääsee helposti kun on max. se 16 osallistujaa. Raveja järjestetään kuitenkin "vain" n. 250-300 vuodessa, koska niitä on vain yhdet per päivä ja joka päivälle niitä ei ole.
Tässä tosin otettu huomioon vain VRER:n ravit.

Minä en ainakaan ole ikinä kummastellut sitä miten ihmiset jaksaa kirjoittaa pitkät luonteet hevosillensa. Kyllä minäkin kirjoitan ravihevosilleni luonteita ja lemppareilla ne vasta pitkiä onkin kun hevosen "identiteetti kasvaa" ;)

Sitä olen kummastellut kun jotkut teettävät työt toisilla - tätä palkka systeemiä. Se on mulle negatiivinen asia. (tapahtuuhan tätä myös "ravipuolella", ei ole ainoastaan "ratsupuolen" juttu)

VRL:ään rekisteröin ainakin itse omat hevoseni ja tiedän muitakin jotka ravihevosensa ovat sinne rekisteröineet vaikkeivat muuta VRL:llä ns. teekkään.

Kantakirjoista sun muista en ole ikinä ennenkään välittänyt joten ei siitä sen enempää.
Itseäni kauhistuttaisi kyllä tuo SERTien metsästys minkä takia ravihevosten oma kantakirja houkuttelee minuakin - kerralla ilmoittaisit hevosen ja se olisi siinä.
Ja sinne olisi mahdollisuus päästä sitten sellaisillakin hevosilla jotka pääsisivät KTK III tai II- palkinnolle.
NJ näyttelyissähän aina hienoimmat menevät edelle ja saavat ne SERTit, joten nämä vähän huonommat eivät ehkä ikinä saa tarvittavia SERTejä eivätkä siksi pääse KTK- tilaisuuteen, vaikka voisivat sieltä palkinnon kuitenkin saada.
Noh, toivottavasti ymmärrätte mitä tarkoitan. Homma on saattanut muuttua mutta laiskana ihmisenä en jaksa edes ottaa asioista enää selvää.

Lisäksi minusta tuo ravihevosten oma kantakirja on hyvä vaihtoehto - pitää olla monia tapoja joilla harrastaa.
Valitettavasti en kuitenkaan usko sen tulevaisuuteen - kaatuu yhden tilaisuuden jälkeen, jos edes sitä ensimmäistäkään tilaisuutta saadaan järjestettyä.

Itselläni jäi paha maku suuhun sen takia kun kyselin ratsuhevosjuttuja foorumissa ja sieltä tuli juuri tällaisia "herää pahvi - ota silmä käteen ja lue itse!" kommentteja.
Katsoinkin ensin itse mutta kun hommat ovat neljän vuoden aikana muuttuneet rajusti niin en huomannut monia juttuja ennenkuin minulle niistä (ihanalla sävyllä, haa haa..) sanottiin. Ja sen takia räksyilin loukkaantuneena eräällä tietyllä jättifoorumilla, heheh..

Itse tiedän myös "ravipuolen" p*skat puolet, kyllähän sieltäkin löydän kaikenlaista mistä voisin valittaa mutta toistaiseksi olen ollut hiljaa.

Itsekin olen sanonut että en pidä (vihata sanaa en ole käyttänyt, kai) ratsupuolesta mutta en kyllä pidä ravipuolestakaan.

Joo, väsyttää ja puhun mitä sylki suuhun tuo. Jokainen taplaa tyylillään tai jotain :p

Kerppa kirjoitti...

Jepujepu. Jokainen taaplaa tyylillään ja hyvä näin - jos antavat muidenkin taaplata heidän tyyleillään.

Kuten jo sanottu, teksti on yleistystä, kaikki blogini tekstit ovat (rankasti) yleistäviä ja näin haluan sen pitääkin, koska haluan, että ihmiset saavat ajattelemisen aihetta. Se onnistuu hyvin harvoin, ellei yleistä, välillä rankastikin. Lisäksi kuten jo todettu, tämä raivoni ja käsitykseni pohjautuu pariin viestiketjuun, koska enempää en kestänyt.

Eikös ole hyvä, että keskustelua syntyy sen pohjalta, mitä minä tunnen sen pohjalta, miltä (osasta) raviharrastajia tuntuu? Ehkä se avaa silmiä ja ehkä jos lukee blogistani muitakin juttuja, käsittää, etten todellakaan kannata kaikkea sitä, mitä ratsupuolella tapahtuu. Mutta annan ihmisten tehdä mitä tekevät, se ei kuulu minulle. Toisaalta, annattehan tekin meidän ratsuihmisten tehdä mitä teemme, kyllä.