tiistai 16. joulukuuta 2008

Virtuaalihevostelija reaalihevostelijan silmin

Mulle tuli tämä aihe taas kerran mieleen tuossa pari päivää sitten ratsastuksen jälkeen kuumassa suihkussa itseäni lämmitellessä.. eli mieleeni tuli opiskeluajat Ypäjällä ja olin ainoa (salaa) virtuaalihevostelija koko meidän solussa. Jokin ilta siinä sitte televisiota katsellessa tai muuta vastaavaa "touhutessa" kuuloni herkistyi, kun eräs kämppiksistä alkoi puhumaan virtuaalihevosista. Hän ihmetteli toden teolla, että mikä saa ihmisen tekemään netin täyteen Taikurin ja Kelmin kopioita - omituisilla tiedoilla ja vielä omituisimmilla kilpailutiedoilla. Eli oli löytänyt virtuaalitalleja, jossain oli ollut nämä "kuuluisat" suomenhevoset jopa omilla nimillään ja kuvillaan, mutta muutoin toki keksityillä tiedoilla, osasta oli löytänyt eri nimillä näiden orien kuvilla varustettuja virtuaalihevosia. Tuohon aikaan (jotain vuotta 2004 ehkä) oli vielä kaikenlisäksi kohtalaisen harvinaista, että virtuaalihevosen sivuilla luki, että kyseessä on virtuaalihevonen.

Jonkin aikaa kuuntelin kämppiksieni analysointia ja soimaamista näistä jutuista, kunnes totesin olevani yksi virtuaalihevostelijoista. Se hiljensi väen. Sitten tuli se osuus, että kyseltiin kovasti kaikennäköistä - lähinnä kritisoitiin sitä, että kuvien kanssa on mainittuna joko koko virtuaalihevoselle nimeksi kuvien kohteen nimi, tai että muutoin on mainittu kuvissa olevan ko. hevosen. Sitten hei kyselivät kaikesta muusta virtuaalielämään liittyvästä ja minähän selitin juurta jaksain kaiken, minkä sanoiksi voi pukea. Miksi tätä harrastetaan (niin, miksi?), miksi pitää hevosille laittaa kuvia tunnetuista hevosista, miten koko homma pelittää yms. Kun se ilta oltiin puhuttu virtuaalihevosista ja olin saanut rauhassa kertoa heille asiasta, muuttui heidän käsityksensä huomattavasti positiivisemmaksi - yksi jopa kysyi, että miksei mulla ole hänen ratsunsa (sph-o. Jeppo) kuvilla varustettua virtuaalihevosta, kun olin kuitenkin useampaan otteeseen päässyt oria kuvaamaan ns. privaatisti. Hän on tämän jälkeenkin usein kysynyt, joko mulla on virtuaali-Jeppo.

Tässä on yksi erinomaisen hyvä syy olla mainitsematta kuvissa esiintyvän hevosen nimeä ja muistaa merkitä se sana virtuaalihevonen muodossa tai edes toisessa sivuille - jotta ihmiset tietävät. Eikä olisi pahitteeksi, jos joku meistä (joku kirjoitustaitoinen..) oikeasti tekisi joskus valaisevan jutun tästä maailmasta johonkin kunnolliseen hevoslehteen, tyylin Hippos tai Hevoset ja ratsastus. Ehkä ihmiset osaisivat suhtautua virtuaalihevostelijoihin ja heidän harrastukseensa paremmin, kun tietäisivät asiasta enemmän - ja kun heidän hevosiaan ei noin vain leimattaisi sen mukaan, minkälaiset kuvat joltain virtuaalihevoselta löytyy ko. hevosesta jopa hevosen nimi alla mainittuna.

Virtuaalihevostelija on (lähes aina) reaalihevosetelijan silmissä hevosvaras, joka yrittää viedä heidän hevostensa identiteetin, mutta kun he saavat lisätietoa harrastuksesta, muuttuvat käsitykset suurella osalla huomattavasti positiivisemmiksi. Täten kannustan teitä, rakkaat virtuaalihevostelijat, oikeasti ajattelemaan, mitä sinne virtuaalihevosen sivuille laitatte - aina teksteistä siihen kuvassa esiintyvään hevoseen. Pidetään mielessä edustavuus ja se, että luodaan positiivista kuvaa virtuaalihevosista niidenkin mieliin, jotka harrastuksen vain negatiivisena näkevät.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Tosiaan olisi hienoa jos joku (esim. VRL:n hallituksen jäsen) kirjoittaisi virtuaalihevosista ja virtuaalitalleista tällaisen valaisevan jutun vaikka Hippokseen. Uskoisin että juttu julkaistaisiin jos/kun siellä tiedetään tämän harrastuksen suuruudesta.