perjantai 11. heinäkuuta 2008

Näyttelyjaos

Kun nyt menin ht.netin puolella antamaan uudelle virtuaaliblogistille, Anonyymille, juttuvinkkiä, josta on ollut itsekin tarkoitus puhua, niin nyt puhun. Puhun siis NJ:stä - alan olemaan taas useamman vuoden tauon jälkeen melko aktiivinen näyttelyttämään hevosiani (juu, jopa jo kuukauden ajan!) ja tulosten ilmestymistä seuranneena on muutamaan kertaan kyllä noussut melko iso kysymysmerkki pään päälle, kun luokkavoittajaa katselen. Toki on myös monia, monia tuloksia, joissa olen ollut samaa mieltä tuomarin kanssa asiasta. Tässä on ehkä yksi syy, miksi olisi hienoa, jos tuomarit ehtisivät kirjoitella jotain pientä hevosen rakenteesta, tietäisi tuloksien katsojakin vähän, että miten on tuomari kyseiseen tulokseen päätynyt. Olen myös vakavasti harkinnut, että kysyisin Eija P:ltä tuomarikoulutukseen pääsyä..
Eräissä näyttelyistä oli BIS3 tämä hevonen, jolla on suorat, hyväasentoiset jalat, lyhyt (hyvässä mielessä!) tiivis runko ja kauniisti kiinnittynyt ja kannettu kaula. Okei, etusääret saattavat olla hieman supistuneet, mutta hevosessa ei oikeastaan muuta moitetta ole. Sen kuitenkin voitti BIS2:ksi päässyt hevonen, jonka etujalat ovat vinksallaan, lähinnä siis silmiinpistävät koukkupolvet - jotka itse luen ainakin melko vakavaksi rakennevirheeksi, tälläkin olisi havaittavissa etusäärten supistumista, mutta se voi johtua myös polvien väärästä asennosta, että näyttää oudolta.

Toisissa näyttelyissä tämä hevonen on LKV1, koko komeudessaan älyttömän takakorkeana (tota ei pysyt puolusteleen enää ees millään maan kaltevuudella tai vastaavilla) sekä jokseenkin pystyine vuohisineen. LKV2 samassa luokassa oli tämä lerputtelija, ehkä aavistuksen pitkärunkoinen, jolla näyttäis olevan jonkunsortin rakennevammaa etujalassa, mutta jota en saa nyt päähäni.. voiskohan totakin supistuneeks etusääreksi kutsua? Ja ah-niin-kiverät kintereet, kuten ah-niin-monella suomenhevosella on - epäsopusuhtainenkin. Sitten vasta LKV3 on vähän paremman oloinen, sillä on suorat takajalat ja ihan hyväasentoiset etusetkin, tiivis, syvä runko, ehkä toki hieman pysty lapa ja jyrkähkö lautanen, mutta itse näistä kolmesta olisin tämän laittanut ykköseksi.

Kolmansissa näyttelyissä tämä "kaunotar" (okei, sillä on lähes jumalallisen kaunis pää!) oli LKV2, minun silmääni hevonen on kovin epäsopusuhtainen, sillä on kovin pysty lapa, aavistuksen kiverät kintereet ja rungossa pituuteen nähden aivan turhan paljon syvyyttä. Tämä kaunispäinen jätti LKV3:ksi tämän kovinkin sopusuhtaisen ja rakenteeltaan linjakkaan tamman, jolla on melko suorat ja hyväasentoiset jalat, parempi lavan asento ja erittäin paljon kauniimmin kiinnittynyt ja asettunut kaula. No juu, aina ei vain voi voittaa ja ehkä minä olen väärässä näissä asioissa ja tuomarit oikeassa.

Tässä nyt vain muutama nopeasti löydetty esimerkki, eivät kovin räikeitä, mutta pistää silti miettimään. Toki suurin osa arvosteluista on oikeudenmukaisia myös meikäläisen silmissä, mutta joskus kyllä tulee sellainen olo, että tiedänkö minä nyt jotain enemmän kuin noi vai onko se toisinpäin. Mä kun olen aina kuvitellut tietäväni kohtalaisen paljon hevosten rakenteesta..

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Sen kuitenkin voitti BIS2:ksi päässyt hevonen, jonka etujalat ovat vinksallaan, lähinnä siis silmiinpistävät koukkupolvet - jotka itse luen ainakin melko vakavaksi rakennevirheeksi, tälläkin olisi havaittavissa etusäärten supistumista, mutta se voi johtua myös polvien väärästä asennosta, että näyttää oudolta."

Tuohon kohtaan puutun sen verran, että kuvissa oleva hevonen on englantilainen täysiverinen ja rodulle on erittäin tyypillistä kokkapolvet (koukkupolvet ei ole muuten mikään termi, jota käytetään rakennearvostelussa), eikä tämä siis ole tällä rodulla mikään rakennevirheeksi luokiteltava. Hevosella ei kyllä myöskään ole supistuneet etusääret, minkä voi hyvin havaita jo pelkästään noista kuvista.

Mielestäni tällä on parempi rakenne kuin BIS3:lla. Vaikka ei tuossa puoliverisessäkään suuria rakennevirheitä löytynyt, mutta jo esimerkiksi hitusen turhan korkealle kiinnittynyt kaula on aivan perusteltu syy tiputtaa tämä tuon kyseessä olleen täysiverisen taakse.

Muuten olin sinun kanssasi samaa mieltä. Tosin tuon kaunispäisen rungon syvyydestä ei ole mitään haittaa, päinvastoin. Ja et ollut siitä huomioinut ollenkaan suurimpia virheitä, jotka tulevat haittamaan sitä käyttöhevosena. Viitaten tuohon kaulaan ja sen kiinnittymiseen sekä kavioihin.

Oli pakko kiinnittää näihin huomiota sen takia, että sinä olit kiinnittänyt niihin huomiota ja "korjannut" virheitä.

simlife kirjoitti...

Täysverioreista sanon sen verran, että se rautias oli mun silmään sopusuhtaisempi, koska ruunikolla on äärettömän lyhyt runko.

Sitten nuo xx-sh-sh, xx ihan kiva mutta jessus miten takakorkea! Suokkiorit onkin sitten sellainen pari, että siitä voi jokainen arpoa kumpi on pienempi paha. Lerputtelijalla ei ole kaulaa ollenkaan, kiva runko, metrin mittaiset jalat ja tuollainen tavallinen suokin pää... Toinen seisoo sitten etukenossa eikä näytä yhtä orilta (kaulastaankaan), massava runko ja olematon takaosa :D

Pv-tammoista ei voi kuin ihmetellä, että mitä tuo ensimmäinen tekee LKV-sijoilla? Sillä on nätti pää ja siihen ne yhteensopivat ruumiinosat taitaakin loppua... Jälkimmäinen oli kyl tosi kiva, mutta ei hemmetti tuota ekaa :D

Kerppa kirjoitti...

(kyllä niitä on koukkupolviksi ihan virallisissakin lausunnoissa kutsuttu..)

Tjuu, olen hyvin tietoinen siitä, että täysverisillä on herkästi kokka-/koukkupolvet, mutta eipä se niilläkään hyväksi ole, varsinkaan noin silmiinpistävät, kuin kuvassa olevalla hevosella. Ja juu, mä olin kiinnittänyt noihin asioihin huomiota ja varmasti oli paljon vielä asioita, jotka vetäis pisteitä ylös- tai alaspäin, mutta tässä nyt meikäläisen huomiot (ja sillä tummalla näytöllä, mikä töissä on :F), jotka omasta mielestäni olisivat vaikuttaneet sijoituksiin.